The Magic of Light juli2021

groeps workshop

Zondag 11 juli 2021

Het is zondag ochtend 06.00 en we zijn onderweg naar de afgesproken locatie in Dorst om iedereen te verwelkomen op deze mistige vroege ochtend.  Wat vroeg, inderdaad 06.15 in het bos! Waarom zo vroeg zou je denken? Het heet natuurlijk niet voor niets The Magic of Light maar hier komen we later in deze blog op terug. 

De cursisten en de modellen waren allemaal netjes op tijd en we zijn inmiddels aan het verzamelen voor de workshop. Langzaam pakt iedereen zijn spullen en maken we ons klaar voor de wandeling naar de prachtige locatie midden in het bos . Na wat geklets, spanning en enthousiasme komen we aan op de fotoshoot locatie. 

 

Nadat we allemaal met groten ogen naar de oneindige locaties hebben gekeken en de modellen hadden bewonderd  hadden we besloten om te gaan beginnen met fotograferen. We hebben onwijs veel modellen met dank aan Arno Jansen van Vogelvlucht – Zoë Borghuis en Simone Visser met hun honden.

Zonder hun hadden we geen modellen en dus ook geen workshop!  De modellen die we hadden waren :

Wat zijn de cursisten toch blij! Na wat veiligheid’s regels te bespreken en de bedoeling uit gelegd te hebben gaan we van start. Een gaapje hier en daar want ja het is vroeg. En dan vraag je je eigen af waarom zo vroeg!? Het is heel simpel, kijk door je camera in de zomer om kwart over 6 en jullie weten het meteen! Nadat de modellen geplaatst zijn horen we de eerste klikken al. 

Top iedereen heeft zijn instellingen klaar, af en toe een vraag want ja daar zijn we voor. De eerste beelden komen langzaam voorbij rollen, geweldig! Iedereen heeft een oog voor fotografie en weet wat ze doen. We wisselen van modellen en plek, en ja hoor weer top foto’s. Natuurlijk wordt er rond gelopen en begeleiding gegeven, iedereen is super enthousiast. Tussen door word er afgewisseld tijdens het fotograferen want iedereen verdient een kans voor die ene perfecte foto. Ook de modellen kregen tussendoor voldoende rust en er werdt regelmatig gewisseld zodat ze ook tijd hadden om even bij te komen, want we moeten niet vergeten dat we met dieren werken.

De cursisten die niet de geplaatste modellen aan het fotograferen waren kregen de kans om de roofvogels apart op de foto te zetten want ja die kans krijg je natuurlijk ook niet iedere dag.

 Na een paar uurtjes zijn we klaar, iedereen heeft de kans gekregen en genomen om DE foto’s te maken. En het is pas 09.30! We wandelen langzaam terug naar de auto. Onderweg word er nog wat na gesproken over de locatie, modellen en foto’s. Eenmaal terug op de verzamelplaats pakt iedereen zijn auto in voor vertrek. We hebben het fotograferen achter de rug, op naar het tweede deel van de workshop.. beeldbewerking. Na een heerlijk bakje koffie en thee met een koekje of een stukje taart erbij zijn we er klaar voor. De beamer staat aan, Laptops worden klaar gezet en we gaan beginnen met het uitzoeken van de foto’s. Iedereen heeft behoorlijk wat foto’s gemaakt, wat logisch is want ja het waren dan ook prachtige modellen die het allemaal verschrikkelijk goed gedaan hebben. En dan wil je als fotograaf geen moment missen natuurlijk wahahaha.

Na wat tips en tricks  zijn we er klaar voor. Want nu komt het leukste gedeelte, het bewerken van de foto’s. Monica heeft haar foto op de beamer klaar staan, hierdoor kan iedereen de stappen makkelijk mee doen tijdens het retoucheren in Camera RAW en daarna deze te openen in Adobe Photoshop om vervolgens met diverse lagen en laagmaskers te werken. Na veel schrijven, kijken en doen zijn we zo ver. Enkele reacties; ow wauw zo gaaf, wat handig dat had ik eerder moeten weten!, nee joh nu gaat het zo veel makkelijker worden met mijn ideeën! Met andere woorden het is dus gelukt. Na wat finishing touches is het zo ver! Het eind resultaat is behaald, op elk scherm heeft iedereen een prachtige foto staan die ze zelf hebben gefotografeerd en geretoucheerd. Het leuke ervan is dat bij iedereen de foto er anders uit ziet want Monica laat je tijdens de workshop zelf keuzes maken in bijvoorbeeld de kleuren, contrasten en accenten, want zij zegt altijd tegen iedereen ” Jij bent de fotograaf en jij bepaalt hoe een foto er uiteindelijk uit komt te zien en niemand kan zeggen tegen jou dat een bepaalde kleurstelling niet goed is. Want het is en het blijft de smaak van de fotograaf en van niemand anders.” 

 Iedereen slaat de foto op als zijnde tiff of psd bestand – zodat je alle stappen en lagen weer makkelijk  terug kan bekijken op je computer of laptop bij thuiskomst zodat  je hiermee verder mee aan de slag kan om de andere gemaakte foto’s te retoucheren. Inmiddels is er ook besloten Facebook pagina geopend waar je nog op terug vallen als je vragen hebt of als je jouw foto wil laten beoordelen door Monica en Melissa 

We zien aan het eind vermoeide maar ook super enthousiaste gezichten, deze dag is geslaagd!

Bij gevoegd hieronder staan de foto’s van de cursisten die gemaakt en bewerkt zijn tijdens onze workshop. Ben jij ook zo bloed enthousiast geworden na het lezen van deze blog? Kijk snel bij het kopje workshops voor een plekje! Maar wees snel want vol is vol.

The Magic of Light – Dogs & Birds zal op zondag 16 Oktober 2021 voor de tweede keer worden georganiseerd. 

Vind u het te druk een groepsworkshop? Een privé workshop is ook zeker mogelijk, u kunt altijd een mail sturen voor de mogelijkheden.

22 Juli 2021 , Monica • Melissa – MoNoa Photography 

Workshop “The Magic of Ligth – The special edition” door MoNoa Photography

Afgelopen weekend heb ik een workshop bij een van de beste hondenfotografen ter wereld mogen volgen. “The Magic of light – Special Edition” door Monica van de Maden van MoNoa Photography. Wat is dit een aanrader zeg, ook voor niet-hondenfotografen zoals ik.

We begonnen ‘s ochtends in alle vroegte met het fotograferen van diverse modellen; honden en roofvogels; samen op de foto!. We fotografeerden in groepjes van 2 dus er was alle ruimte en tijd om je gewenste foto’s te maken. Het licht in het bos, ondanks de bewolking en -af en toe- wat regendruppels maakte indruk op me. Monica is bezig met de modellen, met de eigenaren, met de locaties spotten en ook krijgt elke deelnemer tussendoor voldoende aandacht en tips, echt knap hoe ze dat heeft aangepakt.

Na 3,5 uur fotograferen begon het tweede deel van de workshop. Monica laat haar workflow van fotobewerking zien en de deelnemers konden in een rustig tempo alle stappen volgen en meedoen. Ik dacht dat ik wel genoeg wist van photoshop… Monica had echter een hele andere werkwijze dan ik gewend ben. Ik heb daarom ontzettend veel bijgeleerd, echt super waardevol.

Niet geheel onbelangrijk; ook na de workshop blijf je bijleren. In een privé Facebookgroep kunnen alle foto’s besproken worden. Monica en haar assistent kijken beide heel kritisch naar je ingezonden werk. Je krijgt echt tips waar je iets mee kunt! Al met al een dag die naast bijzonder ook heel leerzaam was. By far de workshop waar ik het meeste geleerd heb en enthousiast over ben.

12 juli 2021, Brenda Roos – Brenda Roos Fotografie

Foto gemaakt door : Brenda Roos
Foto gemaakt door : Brenda Roos
“Zondag was het eindelijk zover, na wat uitstel vanwege corona was het tijd voor de masterclass “The Magic of Light”.
 
Nou, magisch was het zeker! Ondanks het vroege opstaan – ik kom uit Friesland en moest dus om 3 uur mijn bed uit – was het ontzettend gezellig! De masterclass was enorm inspirerend en Monica weet in elke situatie zo goed naar het omgevingslicht te kijken en je als fotograaf hierin te adviseren.
 
Deze masterclass heeft mij niet alleen geholpen om beter te kijken naar het licht en de omgeving, ook het bepalen van de juiste compositie was verfrissend en gaf mij enorm veel motivatie als hondenfotograaf. We hebben schitterende foto’s kunnen maken dankzij de super mooie modellen die geregeld waren. Naast de fijne sfeer heeft het mij een enorme boost gegeven om verder te groeien als fotograaf. Ondanks het feit dat ik al een tijdje met Photoshop werk, wist Monica een heerlijke workflow toe te passen en duidelijk toe te lichten waardoor ik mijn foto’s gelijk naar een hoger niveau kan tillen! Bedankt voor deze motivatie-boost, fijne uitleg en een bijzonder kijkje in jouw werkwijze.”

Jolien heeft ook een fantastische mooie blog geschreven over The Magic of Light en deze kan je lezen door hier te klikken.

 
13 juli 2021, Jolien Berntsen – Pixi Photography
Foto gemaakt door : Jolien Berntsen
Foto gemaakt door : Jolien Berntsen

Afgelopen weekend een super toffe cursus gehad bij MoNoa Photography the Magic of Light. Ik moest er wel vroeg voor uit de veren (06:15 stond ik in het bos in Brabant), maar het was het dik waard! Want dat was het tijdstip dat het licht inderdaad Magic was .Ik heb weer heel veel geleerd! En nu extra enthousiast over buiten foto’s maken.

13 Juli 2021, Nikki IJsendoorn – IJsendoorn Photography 

Foto gemaakt door : Nikki IJsendoorn
Foto gemaakt door : Esther Reijrink - Moment& Photography
Foto gemaakt door : Lisa Hennekes -RadjaH Photography

Comments are closed.

Don't download my photo's! Copyright MoNoa Photography, if you want to use one of my images please send me a email : info@monoafotografie.nl